Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking route recommended route

Izvir Bohinjske Bistrice

· 2 reviews · Hiking route · Upper Carniola
Profile picture of Joco 79
Responsible for this content
Joco 79
  • Muzej Tomaža Godca
    Muzej Tomaža Godca
    Photo: Joco 79, Community
m 650 600 550 500 450 8 6 4 2 km
Bohinjska Bistrica - Izvir Bohinjske Bistrice - Bohinjska Bistrica
easy
Distance 9 km
2:10 h
211 m
212 m
677 m
510 m

Opis znamenitosti:

Muzej Tomaža Godca

Muzej Tomaža Godca v Bohinjski Bistrici je urejen v rojstni hiši Tomaža Godca (1905-1942), domačina usnarja, ki je bil znan kot smučar in organizator športa v Bohinju; po njem se imenuje Godčev memorial v smučarskih tekih. Bil je prvi bohinjski partizan in je pripomogel k vstaji Bohinjcev proti nemški okupaciji leta 1941.Prenovljeni prostori muzeja so namenjeni stalni razstavi o zgodovini Bohinja od prve poselitve v prazgodovini do prve in druge svetovne vojne. Bogastvo preteklosti je vidno v gospodarskih dejavnostih, šegah, jeziku, mnogih ustvarjalnih Bohinjcih. Del stalne razstave je posvečen usnjarstvu.V muzeju prirejamo zanimive občasne razstave, muzejske večere ter priložnostne delavnice za otroke in odrasle.

Bohinjski dvorec ali Zoisov grad

Zoisov grad je bil bivalno in upravno poslopje za železarske podjetnike. Po podatkih slovenskega poznavalca gradov Ivana Stoparja in registra nepremične kulturne dediščine je graščina nastala že v 17. stoletju. Po podatkih Valvasorja, je grad postavila družina Locatelli, nato pa je skupaj z rudniki in fužinami prešla v roke rodovine Zois. Dvonadstropna stavba s pravokotnim tlorisom ima ob bokih enako visoka pravokotna stolpiča ter izzidek na dvoriščni fasadi.Takšen je Zoisov grad v temeljnih obrisih še danes, vendar so vsi arhitekturni členi spremenjeni. Okna so povečana, ostala so brez pravokotnih kamnitih okvirjev, ki so jih nadomestile v beli brizgani fasadni omet umeščene okenske police in karnise iz umetnega kamna. Nad vhodnimi vrati je znameniti grb iz druge polovice 18. stoletja. V veži je še vedno banjasti obok s sosvodnicami (trikotnimi vdolbinami v spodnjem delu oboka).Ob fužinski graščini je tudi park iz 18. stoletja, ki ga sestavljajo dvorišče in preprost, z obzidjem ograjen štiridelni parter na vzhodu ter travnik na severu. K parku spada tudi Gospodov vrt s stolpno uro na jugu.

Zoisova stolpna ura

Na južni strani gradu je Gospodov vrt, kjer je baron Žiga Zois dal zgraditi stolpno uro. S pomočjo Zoisove ure naj bi železarji na delo hodili ob dogovorjeni uri. Ura je zidan in v zgornjem delu lesen stolp s skodlami krito dvokapnico, uro in štirimi ploščami. Zoisovo uro so pred nekaj leti obnovili in še vedno služi svojemu namenu. Tudi Gospodov vrt je urejen v ličen park, kjer si lahko med starimi drevesi odpočijete in naberete novih moči.

Izvir Bohinjske Bistrice

Bistrica z izvirom Pod Luknjo je najmočnejši pritok Save BohinjkePotok, ki teče skozi Bohinjsko Bistrico dobiva vodo iz Spodnjih bohinjskih gora. Potok Bistrica ima slikovito neprehodno sotesko, ki zaenkrat ni urejena za turistični obisk. Ogledate pa si lahko impozanten izvir s slapovi.

Author’s recommendation

/
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
677 m
Lowest point
510 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Lahka označena pot

Tips and hints

/

Start

Bohinjska Bistrica (510 m)
Coordinates:
DD
46.273002, 13.951498
DMS
46°16'22.8"N 13°57'05.4"E
UTM
33T 419212 5124914
w3w 
///infestation.lawgiver.harpoon
Show on Map

Destination

Izvir Bohinjske Bistrice

Turn-by-turn directions

Opis poti:

Pot začnemo v Bohinjski Bistrici. Najprej mimo gasilskega doma, nato zavijemo desno preko mostu, kjer se nahaja Muzej Tomaža Godca. Nadaljujemo ravno, nato pa se usmerimo v levo skozi naselje. Pot nas pripelje do Zoisovega gradu in stolpne ure. Pot naprej še vedno poteka po asfaltirani cesti. Ko pridemo mimo žage prispemo do križišča. Naravnost vodi široka makadamska cesta, mi pa tu zavijemo levo preko mostu in Bohinjske Bistrice. Pot nekaj časa poteka po makadamski poti, nato pa se začne zmerno vzpenjati po gozdni poti in po 25 minutah hoje pridemo do širše makadamske ceste, kjer se pot razcepi, mi nadaljujemo desno. Dalje nadaljujemo po markacijah, ki nas pripeljejo do potoka Bohinjska Bistrica. Ob potoku nadaljujemo dalje po gozdni poti. Pot nas pripelje do prvega slapa, kjer je razgled na most. Pot nadaljujemo dalje po cesti. Malo naprej prispemo do lesenega mostu na desni strani, ki ga prečimo. Še nekaj minut nadaljnje hoje pridemo do izvira Bistrice.

Po ogledu izvira, se vrnemo nekaj sto metrov nazaj po isti poti, nato pa pot nadaljujemo navkreber. Po nekaj minutah vzpona, nas pot pripelje iz gozda na travnik. Usmerimo se desno mimo lovske opazovalnice. Pot nas pripelje na široko makadamsko cesto, po kateri nadaljujemo vse do večjega križišča, kjer se usmerimo ponovno desno proti Bohinjski Bistrici. Nekaj časa hodimo še po makadamski cesti, nato pa prispemo do križišča, kjer smo pri vzponu nadaljevali levo. Tu nadaljujemo sedaj naravnost po asfaltirani cesti vse do izhodišča v Bohinjski Bistrici.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Vlak in avtobus do Bohinjske Bistrice.

Getting there

Iz smeri Bleda do Bohinjske Bistrice. Parkiramo nekje v središču naselja.

Parking

Parkiramo nekje v Bohinjski Bistrici.

Coordinates

DD
46.273002, 13.951498
DMS
46°16'22.8"N 13°57'05.4"E
UTM
33T 419212 5124914
w3w 
///infestation.lawgiver.harpoon
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Športna obutev

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

4.5
(2)
Natascha Greisel
September 27, 2022 · Community
Very nice trail,I'd recommend it! It is at some point (bridge) a challenge for height sensitive people (like me) and I won't recommend it during rainy weather, there is a steep part after the bridge that is slippery and muddy (wasn't much fun). Having done the tour in rain, I'd give it an intermediate ranking, but also when dry, the short climb after the bridge is not easy to do IMO
Show more
When did you do this route? September 26, 2022
Sly Z.
September 14, 2021 · Community
Show more

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
9 km
Duration
2:10 h
Ascent
211 m
Descent
212 m
Highest point
677 m
Lowest point
510 m
Public-transport-friendly Circular route Family-friendly Flora and fauna Dog-friendly 'Healthy climate'

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view