Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking route recommended route

Kranjska Gora - Martuljški slapovi

· 1 review · Hiking route · Upper Carniola
Profile picture of Joco 79
Responsible for this content
Joco 79
  • Photo: Joco 79, Community
m 1300 1200 1100 1000 900 800 700 600 20 18 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Kranjska Gora - Martuljški slapovi
easy
Distance 20.7 km
4:33 h
756 m
751 m
1,248 m
740 m

Opis postojank in vrhov:

Spodnji Martuljkov slap (850m)

Martuljški slapovi (bolj natančno Martuljška slapova) se nahajajo v osrčju Martuljške skupine nad dolino Gozda Martuljka. Zaradi njegove edinstvenosti so to območje skupaj s potokom Martuljek že leta 1949 razglasili za krajinski park, od leta 1981 pa je del Triglavskega narodnega parka. Potok Martuljek največ vode zbere Za Akom, zatrepom pod Široko pečjo in na svoji poti v dolino ustvari zgornji in spodnji Martuljkov slap.

Spodnji Martuljkov slap je manjši od obeh slapov, vendar skupaj s sotesko tvori slikovito podobo. Visok je 29 m in se nadaljuje še 25 m v več skočnikih. Pod njim so zanimive kamnine, večinoma gre za apnence in tufe. Kanjon, ki vodi od slapa do doline je dolg 350 m, visok okoli 100 m in je vrezan v apnenčasto brečo, ostanek ledeniške morene in je zelo krušljiv.

Zgornji Martuljkov slap (1250 m)

Zgornji Martuljkov slap je mogočnejši, saj je v vseh štirih stopnjah visok cca 100 m. Pot do njega je v glavnem gozdna, je pa od brunarice v Jasenjah dobrih 250 m višinske razlike. Po poti pa ni previsnih sten in nevarnosti padajočega kamenja. Prvi skok je visok 34 m, dalje teče voda v koritih, se pravokotno zasuka in ustvari 14 m visok slap. Sledi 5 m stopnja in nato najvišja 48 m visoka, ki je edina tudi v celoti vidna. Na dnu je tolmun, stene preko katerih teče potok oziroma slap so iz dachsteinskih apnencev.

Za dostop je potrebno prečkanje potoka, ki most zgrajen v ta namen pogosto poškoduje. Zadnji nov most preko potoka Martuljek je kovinski in nekoliko višji. Slap se pokaže že na spustu k mostu, potem pa pot vodi po melišču do stene, od koder je vzpon do slapa zavarovan s klini in jeklenico.

Finžgarjeva kapelica

Zgradili so jo bogoslovci ljubljanske nadškofije, ki so hodili v Jasenje na dopust in si v ta namen leta 1924 postavili na najetem zemljišču majhno bivalno brunarico. K maši so morali hoditi v dolino, zato so leta 1926 v Jasenjah postavili še kapelo, posvečeno Mariji snežni. Med vojno (jeseni 1942) so Nemci požgali vse pastirske domove v Jasenjah, pustili so senike in kapelico, ki so jo domačini pred požigom odprli, da se je videlo, da je to cerkveni objekt. Po vojni je Fran Saleški Finžgar izprosil pri oblasteh, da se je poleg kapelice postavil še bivalni objekt. Tako se je tradicija počitnikovanja duhovnikov z opravljanjem maše nadaljevala. Domačini so bili v to tradicijo zelo vpeti in so v času maševanja vsak dan prihajali iz doline v Jasenje. S Finžgarjem so prihajali še štirje duhovniki, ki so prevzemali vlogo gospodarja kapelice drug za drugim, prihajali v avgustu na dopust, se vzpenjali na okoliške vrhove in maševali za domačine. Zadnji iz te skupine je bil Dr. Janez Oražem, ki je poslednjič maševal leta 1993. Z njim pa je že od leta 1983 prihajal Dr. Janez Gril, ki je po Oražmovi smrti (1994) nasledil to zadružno poslanstvo. Nadaljuje tradicijo svojih predhodnikov, obiskuje bližnje vrhove, opravlja maše za domačine in preživlja dopust. Maše, ki je vsako leto od 5. avgusta do Velikega Šmarna 15. avgusta, se udeležujejo tudi obiskovalci martuljških slapov.

Spomenik ponesrečim planincem

Leta 2007 je PD Gozd Martuljek sledilo pobudi PZS, da se postavijo obeležja za ponesrečene v gorah na določenih lokacijah in ne več posamezne plošče posejane povsod po skalah in poteh, ob katerih so vse prevečkrat ugasle, napol pogorele sveče. V spomin vsem domačinom ponesrečenim v planinah in vsem ostalim, ki so se ponesrečili v Špikovi skupini so postavili obeležje v Jasenjah ob Finžgarjevi kapeli.

Brunarica "Pri Ingotu" (930 m)

Po gozdni poti nad Spodnjim Martuljškim slapom prispemo do planšarije Jasenje, kjer gospodar planine ohranja tradicijo pašništva in s svojo malo čredo govedi ohranja jaso pred zaraščanjem. Pred 40 leti so bili v Jasenjah še trije gospodarji, ki so se vsako poletje za 14 dni preselili v Jasenje in ročno kosili travnike. Njihovi družinski člani so prihajali vsak dan iz doline, prinesli so hrano ter grabili in obračali seno. Suhega so shranili na senike. Pozimi so z voli in sanmi vozili seno v dolino. Gospodarji pa so se postarali, njihovi nasledniki so imeli službo, ki ni več dopuščala takega načina življenja. Planine so se začele opuščati in zaraščati. Zadnja košnja pod vodstvom starih gospodarjev je bila sredi 70-tih let prejšnjega stoletja. Potem se je samo še paslo nekaj glav živine. Najprej od treh kmetij, potem dveh, nekaj let pa je planina samevala. Seniki so se podrli travniki pa zarasli. Leta 1992 jo je ponovno začel oživljati naslednik enega od lastnikov, postavil je nov senik, očistil drevje in grmovje ter pripeljal lastno živino na pašo.

Mama lipa in sedem hčera

Ob poti proti Brunarici pri Ingotu zasledimo staro lipo, ki ima ob sebi 7 mlajših lip, zato ji pravimo Mama lipa in sedem hčera.

Author’s recommendation

Pot je primerna tudi za otroke.
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
1,248 m
Lowest point
740 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

Pri zgornjem slapu je potrebna večja pazljivost.

Tips and hints

/

Start

Kranjska Gora (808 m)
Coordinates:
DD
46.485077, 13.785612
DMS
46°29'06.3"N 13°47'08.2"E
UTM
33T 406792 5148661
w3w 
///clod.lark.bodes

Destination

Martuljški slapovi

Turn-by-turn directions

Opis poti:

Iz Kranjske Gore se po označeni poti usmerimo proti naselju Gozd Martuljek. Ko prispemo v Gozd Martuljek (malo pred znamenitim mostom) se usmerimo desno na parkirišče. S parkirišča nadaljujemo pot desno ob kolesarski cesti do prvega križišča, kjer nadaljujemo levo na makadamsko cesto (kolesarska cesta pelje naravnost), ki pa nas hitro pripelje na naslednje križišče pri botaničnem vrtu. Nadaljujemo desno in za promet zaprti cesti sledimo do mesta, kjer je predstavljeno kako se pripravlja oglje in kopišče. Naprej se pot razcepi na dva dela. Usmerimo se na levo pot, ki nas pripelje do mostička, ki preči reko. Takoj za mostičkom zavijemo desno v sotesko Martuljških slapov. Pot naprej je izpostavljena padajočemu kamenju zato si je najbolje nadeti čelade. Pot naprej se sprva zložno vzpenja ob reki navzgor, nato pa se s pomočjo stopnic začne strmeje vzpenjati. Pot nato preči večji most čez reko in se na drugi strani vzpne po stopnicah pod steno. Le nekaj korakov naprej nas pot pripelje do še enega mostu, s katerega je lep razgled na Spodnji Martuljkov slap. Za mostom pot zavije levo in se vzpne pod strma pobočja v bližini slapu. Naprej nadaljujemo desno po vlažnih tleh skoraj vodoravno. Pot naprej pa se strmeje vzpne in nas po krajšem vzponu pripelje na kolovoz, kjer nadaljujemo levo. Že po nekaj korakih pa nas pot pripelje na razpotje, kjer se desno odcepi pot k bivaku pod Špikom.Nadaljujemo po levi spodnji poti, ki nas čez nekaj minut pripelje na naslednje razpotje. Usmerimo se desno proti Zgornjem Martuljkovem slapu (desno Brunarica pri Ingotu). Pot nadaljujemo naravnost in sledimo poti, ki postaja vse bolj strma. Pot nato preči studenček in se na drugi strani strmo vzpne. Strmina začne popuščati pot pa nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno bivak Za Akom). Naprej v zložnem vzponu prečimo strma pobočja, ki so v mokrem rahlo nevarna za zdrs. Prečenje nas kmalu pripelje do soteske, kjer je slap. Pot se sprva s pomočjo varoval spusti do kovinskega mostu, ki ga prečimo. Pot naprej se v nekaj korakih vzpne do točke od katere je viden slap. Vzpon tu zaključimo ali pa se povzpnemo po zavarovani a precej vlažni poti pod slap. Vzpon do slapu je težaven in izpostavljen padajočemu kamenju.

Od tu se vrnemo po isti poti nazaj do označevalne table za Brunarico pri Ingotu mimo kapelice. Najprej prečimo potoček ter prispemo do večje kapele (Finžgarjeva kapela), ki se nahaja na robu gozda ter spomenika ponesrečenim planincem. Pot nadaljujemo po makadamski poti mimo znamenite lipe in v nekaj minutah prispemo do Planšarije v Jesenjah in Brunarice pri Ingotu. Pot od tu nadaljujemo po makadamski cesti preko mostu ter se nato usmerimo desno po poti, ki nas vodi proti Spodnjemu Martuljkovemu slapu. Od tu do izhodišča nadaljujemo po isti poti kot smo prispeli pri vzponu.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Public-transport-friendly

Do Kranjske Gore oz. Gozda Martuljka za avtobusom.

Getting there

Dostop do izhodišča:

Iz Mojstrane se peljemo proti Kranjski Gori ali obratno, a le do vasi Gozd-Martuljek, kjer parkiramo na parkirišču v bližini mostu čez reko Savo Dolinko (parkirišče se nahaja za mostom, oziroma pred, če prihajamo iz Kranjske Gore).

Parking

Parkiramo na označenem parkirišču.

Coordinates

DD
46.485077, 13.785612
DMS
46°29'06.3"N 13°47'08.2"E
UTM
33T 406792 5148661
w3w 
///clod.lark.bodes
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Priporočena oprema (poletje): čelada

Priporočena oprema (zima): dereze, cepin, čelada

Zemljevid: Kranjska Gora 1:25.000


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Sly Z.
September 06, 2022 · Community

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
20.7 km
Duration
4:33 h
Ascent
756 m
Descent
751 m
Highest point
1,248 m
Lowest point
740 m
Public-transport-friendly Out and back Linear route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Botanical highlights Dog-friendly

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view