Choose a language
Plan a route here Copy route
Hiking trail recommended route

Debela peč (2014 m), Okroglež (1965 m) in Brda (2008 m)

· 1 review · Hiking trail · Upper Carniola
Profile picture of Joco S
Responsible for this content
Joco S
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
 • /
  Photo: Joco S, Community
m 2000 1800 1600 1400 1200 16 14 12 10 8 6 4 2 km
Rudno polje - Blejska koča na Lipanci - Debela peč - Okroglež - Brda - Blejska koča - Rudno polje
moderate
Distance 16.6 km
4:25 h
998 m
939 m

Opis vrhov in postojank:

Blejska koča na Lipanci (1630 m)

Koča stoji na razgledni planini Lipanci na jugovzhodnem pobočju Lipanskega vrha v grebenu nad pokljuško planoto. Prvo planinsko postojanko na Lipanci je PD Bled odprlo 6. junija 1951 v preurejeni pastirski koči. Leta 1976 so od blejskih kmetov kupili sosednjo pastirsko kočo ter jo predelali in povečali v prijetno planinsko postojanko; slovesno so jo izročili namenu 6. avgusta 1978.

Razgled: 

Pogled proti vzhodu in jugu zajame najprej obširne gozdove na pokljuški planoti, za njo se na vzhodni strani širi gorenjska ravnina, nad njo pa se dvigajo vrhovi Kamniških Alp; proti jugu se za zeleno površino gozdov Pokljuke in Jelovice dvigajo vrhovi Spodnjih Bohinjskih gora; pogled proti zahodu se ustavi na bližnjih jugovzhodnih pobočjih Lipanskega vrha, Vrha Razora in Debelega vrha; severno od koče se že dvigajo pobočja Debele peči, desno pa se prek gozdov kaže greben Karavank s Stolom.

Debela peč (2014 m)

Debela peč je najsevernejši dvatisočak v Pokljuškem pogorju, ki se vleče od Bohinjskih vratc na jugu do doline Radovne na severu pogorje obroblja prostrano planoto Pokljuko, na drugi strani pa z odsekanimi stenami strmo pada v dolino Krme. V pogorju se od juga proti severu zvrstijo Tosc (2275 m), Veliki Draški vrh (2243 m), Mali Draški vrh (2132 m), Debeli vrh (1962 m), Lipanski vrh (1968 m) in Debela peč. V.zhodno od Malega Draškega vrha se iz grebena proti jugu dviga Viševnik (2050 m). Pobočja vrhov nad Pokljuško planoto so deloma porasla z gozdovi in ruševjem, deloma so travnata.

Debela peč je najvzhodnejši dvatisočak Julijskih Alp. Zahodna stena strmo pada v Krmo; proti severu prehaja prek Klečice (1889 m) in Stresenice (1789 m) v dolino Radovne; vzhodna in južna pobočja se zložno spuščajo na Pokljuško planoto. Vrh je travnat, pobočja nad Pokljuko pa so kmalu pod vrhom gozdnata. Debela peč je zaradi lahkega dostopa, lepega razgleda in bližine Blejske koče precej obiskana. 

Z Debele peči vidimo zeleno prostranstvo obširnih gozdov; proti vzhodu se za planoto odkriva Blejski kot, na drugi strani Save gorenjska ravnina z Lescami in Radovljico ter Karavankami (Stol, Begunjščica, Košuta) in Kamniškimi Alpami (Dobrča, Storžič, Kočna itd.) nad njo. Na južni strani planote se nad Bohinjsko dolino dviga venec Spodnjih Bohinjskih gora od Črne prsti do Bogatina. Najlepši pogled je proti zahodu: globoko pod nami je dolina Krme, na njeni zahodni strani gorski greben od Zgornje Radovne do Zgornje Krme z Dimniki in Luknja pečjo; za Zgornjo Krmo lepo vidimo Triglav in na desni Rjavino; v bližini je Lipanski vrh. Na severni strani je v bližini dolina Zgornje Radovne, naprej pa del Savske doline z Mojstrano in Dovjem ter Karavanke s Kepo.

Okroglež (1965 m)

Okroglež je z rušjem poraščen vrh, ki se nahaja med Debelo pečjo in Brdi. Z vrha, ki ima žig (brez vpisne knjige) se nam odpre lep pogled na del Karavank, pokljuške gozdove in osrednji del Julijcev, kjer izstopata Triglav in Rjavina.

Brda (2008 m)

Brda so razgleden vrh, ki se nahaja med Pokljuko in Krmo. Z vrha, na katerem je na kovinski drog pritrjen žig, se nam odpre lep razgled proti Triglavu, vrhovom nad dolino Krme, zahodnim in osrednjim Karavankam, Grintovcu in ostalim najvišjim vrhovom v Kamniško Savinjskih Alpah, Pokljuki in Jelovici ter verigi Spodnjih Bohinjskih gora.

Difficulty
moderate
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
2,014 m
Lowest point
1,347 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Start

Rudno polje (1,355 m)
Coordinates:
DD
46.345999, 13.923786
DMS
46°20'45.6"N 13°55'25.6"E
UTM
33T 417187 5133054
w3w 
///regattas.cocoon.strangest

Destination

Debela peč - Brda

Turn-by-turn directions

Opis poti:

Rudno polje - Blejska koča na Lipanci - Debela peč

S parkirišča na Rudnem polju (1347 m) najprej previdno prečimo cesto, nato pa nadaljujemo po makadamski cesti v smeri Triglava, Viševnika ter Blejske koče na Lipanci. Po dokaj zložni cesti hodimo približno 10 minut, nato pa prispemo do smučišča Viševnik, kjer zapustimo cesto in s potjo nadaljujemo desno v smeri Viševnika in Srenjskega prevala (še naprej po cesti Triglav, Vodnikov dom in Studorski preval). Pot naprej nas vodi levo od smučišča, po stezi, ki poteka skozi obrobje gozda. Po krajšem vzponu se vrnemo na makadamsko cesto, le to pa dosežemo na mestu, kjer se markirana pot proti Viševniku nadaljuje naravnost navzgor, mi pa cesti sledimo v desno, tako da prečimo smučišče. Cesta nas hitro popelje v gozd in na križišče, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti, v naslednjem križišču pa še enkrat desno, obakrat v smeri Lipance. Za drugim križiščem prispemo do peskokopa Rudno polje, le malo naprej, po krajšem spustu, pa nas oznake za planino Lipanca in Blejsko kočo usmerijo levo v gozd. Skozi gozd na nekaj razpotjih sledimo markacijam, nato pa nekoliko višje prečimo makadamsko cesto. Za prečenjem ceste postane pot nekoliko bolj strma ter se v glavnem prečno vzpenja proti desni. Višje se gozd prične redčiti, mi pa na levi opazimo napajališče za živali (pogosto brez vode). Od tu sledi še nekaj minut vzpona, nato pa prispemo na razpotje, kjer nadaljujemo desno navzdol (levo Viševnik in Mrežce) ter se v minuti ali dveh nadaljnje hoje spustimo do Blejske koče na Lipanci (1630m).

Od Blejske koče nadaljujemo desno, se še za nekaj korakov spustimo, nato pa nadaljujemo v smeri Debele peči. Sledi rahel vzpon preko razglednega dela planine Lipanca, nato pa se ob robu gozda pot razcepi. Nadaljujemo desno po poti, ki nas vodi mimo podrte koče ter se počasi vzpenja po travnatem pobočju. Ko nas pot pripelje nad strm del smo že na naslednjem razpotju, mi pa tudi tokrat nadaljujemo v smeri Debele peči (levo Brda in Krma). Pot naprej se nekaj časa le lahkotno vzpenja in poteka skozi redek, večinoma macesnov gozd. Višje je dreves vse manj, pot pa ponovno nekoliko bolj strma, ko pa se položi, se nam odpre lep pogled proti goram na drugi strani doline Krma.Tu je tudi označeno, a malo manj opazno razpotje, kjer gremo desno v smeri Debele peči (levo vzhodna pot na Brda).Nekaj 10 korakov naprej se v desno odcepi še kratka pot na Okroglež, mi pa nadaljujemo naravnost ter nekaj časa nadaljujemo brez večjih sprememb višine. V nadaljevanju sledi kratek zložen spust, nato pa nas pot pripelje na pobočje Debele peči, kjer se prične strmeje vzpenjati. Nekaj minut se strmo vzpenjamo, nato pa že dosežemo razgleden vrh Debele peči (2014 m). Debela peč je gora, ki se z ene strani strmo dviga nad dolino Krme, na drugo stran pa se zložno spušča proti prostranim Pokljuškim gozdovom. Z vrha, na katerem je žig in vpisna skrinjica, se nam odpre lep razgled na najvišje vrhove Julijskih Alp, Karavank, ob lepem vremenu pa tudi Kamniško Savinjskih Alp.

Debela peč - Okroglež - Brda

Najprej sledi spust z Debele peči po isti poti kot smo prišli na vrh. Po približno 20 minutni hoji se nam na levo odcepi pot na Okroglež (1965 m). Pot je slabo označena, poteka pa med ruševjem. Po približno 5 minutni hoji prispemo na vrh Okrogleža. Okroglež je z rušjem poraščen vrh, ki se nahaja med Debelo pečjo in Brdi. Z vrha, ki ima žig (brez vpisne knjige) se nam odpre lep pogled na del Karavank, pokljuške gozdove in osrednji del Julijcev, kjer izstopata Triglav in Rjavina.

Spustimo se z Okrogleža ter pot nadaljujemo v smeri Brd. Ko pridemo na prostran greben nas pot pripelje na manj opazno razpotje, kjer nadaljujemo levo po vzhodni smeri vrha Brda (desno Okroglež in Debela peč). Pot se naprej strmeje vzpne in nas po 10 minutah hoje med rušjem pripelje na vrh gore Brda (2008 m).

Brda - Blejska koča na Lipanci - Rudno polje

Z vrha gore se spustimo po zahodni strani. Pot se ves čas spušča po utrjeni poti, ki nas pripelje med ruševje, po katerem se spustimo do Blejske koče na Lipanci. Od koče se usmerimo malo nižje ter pot nadaljujemo po široki makadamski poti. Pot čez nekaj časa zapustimo in nadaljujemo po gozdni poti, ki nas pripelje do spomenika NOB. Tu zavijemo desno po široki makadamski cesti. S hojo ves čas nadaljujemo po tej cesti, ki nas pripelje na izhodišče na Rudnem polju.

Note


all notes on protected areas

Public transport

V poletnem času možen dostop iz Bohinja do Rudnega polja z avtobusom.

Getting there

 Dostop do izhodišča:

a) Z Bleda ali Jesenic se zapeljemo na Zatrnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Pokljuki. Ko prispemo na Pokljuko se ves čas držimo glavne ceste, mi pa se po njej peljemo do velikega urejenega parkirišča na Rudnem polju.

b) Iz Železnikov ali Podbrda se zapeljemo v Bohinjsko Bistrico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bleda. Kmalu za Petrolovo bencinsko črpalko, ki se nahaja le malo za Bohinjsko Bistrico, pa z vožnjo nadaljujemo levo v smeri Pokljuke in Jereke. V nadaljevanju se cesta najprej strmo vzpne, nato pa se za Koriti postopoma položi in nas pripelje do križišča ob avtobusni postaji, kjer nadaljujemo desno v smeri Pokljuke, Koprivnika in Jereke (naravnost Srednja vas). Takoj za križiščem prispemo v Jereko, mi pa iz križišča pred cerkvijo nadaljujemo naravnost proti Pokljuki (levo Podjelje). Za Jereko se cesta ponovno prične strmeje vzpenjati, višje pa se položi in se nadaljuje ob Mrzlem potoku, kjer se v levo odcepi cesta v Koprivnik v Bohinju, mi pa nadaljujemo naravnost proti Pokljuki in Gorjušam. Za Gorjušami cesta preide v gozd, mi pa se po njej peljemo do križišča, kjer se priključimo cesti z Bleda. Tu nadaljujemo levo, nato pa se po glavni cesti odpeljemo še do velikega parkirišča na Rudnem polju.

Parking

Rudno polje, plačljivo parkirišče.

Coordinates

DD
46.345999, 13.923786
DMS
46°20'45.6"N 13°55'25.6"E
UTM
33T 417187 5133054
w3w 
///regattas.cocoon.strangest
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Priporočena oprema (poletje):

Priporočena oprema (zima): cepin, dereze

Zemljevid: TNP 1:50.000


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Sly Z.
January 18, 2021 · Community

Photos from others


Reviews
Difficulty
moderate
Distance
16.6 km
Duration
4:25 h
Ascent
998 m
Descent
939 m
Circular route Family-friendly Dog-friendly

Statistics

 • Content
 • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Duration : h
Distance  km
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view