Choose a language
Plan a route here Copy route
Mountain Hike

Vrhovi nad Soriško planino

Mountain Hike · Upper Carniola
Profile picture of Joco 79
Responsible for this content
Joco 79
  • Photo: Joco 79, Community
m 1600 1500 1400 1300 1200 7 6 5 4 3 2 1 km
Soriška planina - Možic - Slatnik - Lajnar -Dravh - Soriška planina
easy
Distance 7.5 km
5:06 h
493 m
493 m
1,609 m
1,280 m

Opis postojank in vrhov:

Soriška planina

Na meji med Primorsko in Gorenjsko, v objemu gozdov Jelovice in na robu Julijskih Alp, se na nadmorski višini od 1287m do 1550m, nahaja krasotica med planinami, Soriška planina.

Majhen in prijazen počitniški center, le streljaj od slikovite vasi Sorica, skozi celo leto ponuja obilo aktivnosti, čudovite razglede in popoln oddih.

Pozimi na Soriški planini obratuje smučišče, ki s svojo ugodno lego in raznolikimi tereni nudi zimske užitke za vse generacije. 

Planina je izhodišče označenih poti na vrhove Spodnjih Bohinjskih gora in Ratitovca. V polkrogu nad planino so največ v eni uri dosegljivi: Možic (1602 m), Šavnik (1574 m), Slatnik (1609 m), Lajnar (1549 m) in Dravh (1547 m). Soriška planina je dostopna po cesti iz Železnikov preko Zgornje Sorice, kjer se priključi cesta iz Petrovega Brda oz. Baške grape ali pa iz Bohinjske Bistrice.

Možic (1602 m)

Možic je 1602 m visok vrh, ki se nahaja zahodno od Soriške planine. Ravno na najvišji točki vrha se nahaja star vojaški bunker na katerem je napisano ime vrha z višino. Z vrha, ki ima tudi vpisno skrinjico in žig, se nam odpre lep pogled na verigo Spodnjih Bohinjskih gora, Triglavu, delu Karavank, Ratitovcu in Poreznu.

Slatnik (severozahodni vrh) - 1609 m

Slatnik (severozahodni vrh) je razgledna gora, ki se nahaja zahodno od smučišča Soriška planina. S travnatega vrha se nam odpre lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Julijce, Karavanke ter del Kamniško Savinjskih Alp.

Slatnik (jugovzhodni vrh) - 1597 m

Slatnik (jugovzhodni vrh) je razgledna gora, ki se strmo dviga nad Baško grapo na eni strani ter zložneje spušča proti Soriški planini na drugi strani. Z vrha, na katerem je žig, se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje.

Lajnar - 1549 m

Lajnar je 1549 m visoka gora, ki se nahaja severno od Soriške planine. Z vrha, ki je tudi najvišja točka smučišča se nam odpre lep pogled na bližnji Dravh, Porezen, Črno prst, Triglav, Karavanke in Ratitovec. Vrh ima vpisno skrinjico in žig.

Dravh - 1547 m

Dravh je 1547 m visok vrh, ki se nahaja med Sorico in Soriško planino. Z neporaščenega vrha se nam odpre lep razgled na Škofjeloško in Cerkljansko hribovje, Črno prst, Triglav, Karavanke in Ratitovec.

Author’s recommendation

V poletnih mesecih je priporočeno imeti sabo dovolj pijače, saj ni na poti nobenega vodnega izvira.
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Risk potential
Highest point
1,609 m
Lowest point
1,280 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Cardinal direction
NESW

Track types

Show elevation profile

Safety information

/

Tips and hints

/

Start

Soriška planina (1,279 m)
Coordinates:
DD
46.241696, 14.008422
DMS
46°14'30.1"N 14°00'30.3"E
UTM
33T 423554 5121380
w3w 
///samosas.envision.toenails
Show on Map

Destination

Možic, Slatnik, Lajnar, Dravh

Turn-by-turn directions

Opis poti:

S parkirišča na Bohinjskem sedlu se usmerimo na makadamsko cesto v smeri Litostrojske koče na Soriški planini. Po manj kot 5 minutah rahlega vzpona prispemo do omenjene planinske koče od katere se nam odpre pogled na bližnja travnata pobočja okoliških vrhov. Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Šavnika, Možica in Lajnarja. Po nekaj 10 korakih hoje pridemo na manj opazno razpotje, kjer se rahlo v desno odcepi pot proti Možicu (napis na drevesu, naravnost Lajnar). Usmerimo se na omenjeno pot, ki se naprej zložno vzpenja ob robu travnatih pobočij Soriške planine. Nekoliko višje markirana pot zavije v desno in se začne strmeje vzpenjati skozi pas redkega gozda in grmičevja. Pot kmalu zapusti gozd in nas pripelje v manjšo dolinico, ob robu katere se nato vzpnemo do stare vojaške kasarne (kasarna preurejena v ovčji hlev). Od kasarne se povzpnemo na neizrazit greben (Kor - 1597 m), kjer se nam z leve strani priključi pot od Lajnarja. Nadaljujemo po desni strani, nekaj trenutkov navzdol (levo po travnatem slemenu vrh Slatnika 5 minut) po poti, ki se začne spuščati proti manjšemu sedelcu.  Nadaljujemo naravnost. Tej prijetni poti nato sledimo vse do vrha Možica, le tega pa dosežemo po nekaj minutah nadaljnje hoje.

Z Možica pot nadaljujemo po poti, ki nas pripelje do sedla in razpotja, kjer se pot ostro desno usmeri proti Šavniku. Pot nadaljujemo naravnost v smeri Slatnika. Po nekaj minutah hoje nas pripelje pot ponovno nad ovčarsko stajo in do razpotja, kjer se ostro desno usmerimo proti Slatniku (severozahodni vrh). Po  minutah hoje prispemo na vrh, kjer si lahko ogledamo tudi enega izmed bunkerjev. Spustimo se do prejšnjega razpotja ter se usmerimo desno po makadamski poti, ki se za nekaj časa spušča do nekdanje tovorne vlečnice. Tu se usmerimo levo ter pot nadaljujemo po zmernem pobočju proti vrhu Slatnika (jugovzhodni vrh). Od tu se nam odpre lep pogled na smučišče Soriška planina ter proti Baški grapi ter Poreznu. Z vrha se nekaj minut spustimo, nato pa pot nadaljujemo v klanec proti vrhu Lajnarja, kjer nas pričaka še en bunker. Z Lajnarja se ob smučarski progi spustimo približno 5 minut, sledi pa še zadnji nekaj minutni vzpon proti vrhu Dravha. Z Dravha se ob smučišču spustimo vse do našega izhodišča na Soriški planini.

Note


all notes on protected areas

Public transport

Do Bohinjske Bistrice lahko prispemo z avtobusom ali vlakom.

Getting there

Dostop do izhodišča:

Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo levo v smeri Tolmina in Soriške planine. Tej cesti nato sledimo do velikega parkirišča v bližini smučarskega centra Soriška planina.

Iz Železnikov se peljemo proti Podbrdu ali obratno, a le do mesta, kjer nas oznake za Soriško planino usmerijo na vzpenjajočo cesto. Tej cesti nato sledimo do velikega parkirišča ob vznožju smučišča Soriška planina.

Parking

Parkiramo na urejenem parkirišču ob smučišču Soriška planina.

Coordinates

DD
46.241696, 14.008422
DMS
46°14'30.1"N 14°00'30.3"E
UTM
33T 423554 5121380
w3w 
///samosas.envision.toenails
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

Priporočena oprema (poletje): pohodna obutev

Priporočena oprema (zima): pohodna obutev, derezice

Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000


Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

Write your first review

Help others by being the first to add a review.


Photos from others


Difficulty
easy
Distance
7.5 km
Duration
5:06 h
Ascent
493 m
Descent
493 m
Highest point
1,609 m
Lowest point
1,280 m
Circular route Scenic Family-friendly Dog-friendly

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view