Choose a language
Plan a route here Copy route
Theme trail recommended route

Rateče-Planica-Zelenci

· 1 review · Theme trail · Upper Carniola
Profile picture of Joco 79
Responsible for this content
Joco 79
  • Photo: Joco 79, Community
Rateče-Planica-Zelenci
easy
Distance 8.1 km
1:24 h
149 m
139 m
945 m
840 m

Opis znamenitosti:

Rateče

Rateče so vas v Občini Kranjska Gora. Nahajajo se v zgornjem delu Zgornjesavske doline na dolinskem razvodju med rekama Savo Dolinko in Ziljico, pritokom Drave, tik pred mednarodnim mejnim prehodom z Italijo.

Skozenj naselje tečeta potoka Trebiža in Kravnjak, ki imata povirji na pobočjih vzpetine Peči (1510 m) na tromeji in Petelinjeka (1552 m) v skrajnem zahodnem delu Karavank. Pod vasjo so onstran glavne ceste z Jesenic proti Trbižu prodnate Ledine, kjer izgine potok Nadiža, ki priteče iz nasproti ležeče ledeniške doline Planice izpod Ponc (izvir pod Zadnjo Ponco). Ob obilnih padavinah tu nastane jezerce, iz katerega voda pod prodom odteka in spet pride na dan v Zelencih, kjer je stalni izvir Save Dolinke. To močvirje oziroma nizko barje je izjemno bogat vodni biotop.

Vas obdajajo njive, travniki in pašniki. Zaradi ostrega podnebja se prebivalci ukvarjajo predvsem z živinorejo, povezano s poletnim pašništvom na planinah. Večina kmetov je zemljiških dvolastnikov, travnike imajo onstran meje v Italiji. Pomemben je tudi turizem. V kraju so številne počitniške hišice.

Rateče so izhodišče za planinske izlete v Julijce skozi Tamar in Karavanke. Na začetku planiške doline so znamenite smučarske skakalnice, kjer so se začeli smučarski poleti. Tu so leta 1936 skakalci prvič poleteli prek 100 m, leta 1994 pa prek 200 m.

Kraj se prvič omenja leta 1385. Župnijska cerkev sv. Duha je poznogotska. V cerkvi sv. Tomaža ali nekje v okolici Rateč naj bi bil v drugi polovici 14. stoletja nastal Rateški ali Celovški rokopis. V vasi je ohranjenih več črnih kuhinj.

Presihajoče jezero Ledine

Pod vasjo Rateče ob vhodu v dolino Planice se ob vsakem obilnem dežju spomladi ali jeseni napolni jezerce Ledine. Poleti jezero presahne in takrat zelo hitro zraste trava, ki jo pridni kmetje pokosijo za steljo.Vzrok za pojav bifurkacije je, da se blizu Ledin nahaja razvodnica med savskim in dravskim vodovjem. Kadar se v Ledinah zbere veliko vode, se prelije čez razvodnico.Pozimi jezero večkrat zmrzne in takrat ga lahko izkoristite za drsanje.

Planica

Planica (tudi dolina pod Poncami) je ledeniška dolina v severozahodnem delu Julijskih Alp. Razteza se od naselja Rateče pa do planinske postojanke, Doma v Tamarju, od tam naprej pa se dolina nadaljuje pod imenom Tamar. Planico na zahodni strani omejuje pogorje Ponc (najvišji vrh je Visoka Ponca s 2274 m), na vzhodu Ciprnik (1745 m) in Sleme (1815 m), na južni strani (v Tamarju) pa Mojstrovka (2366 m), Travnik (2379 m) in Jalovec (2645 m).Dolina je najbolj poznana po smučarskih skakalnicah. V Planici je tudi največja letalnica na svetu, ki je že tradicionalno vsako leto na vrsti kot zadnja. Prva tekmovanja v smučarskih skokih oz. poletih so tu potekala že v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Na Rožmanovi (1934) in kasneje Bloudkovi skakalnici je bilo postavljenih veliko svetovnih rekordov v dolžini smučarskih poletov, med drugim je bila leta 1936 prvič presežena znamka 100 metrov. Leta 1969 je sledila izgradnja letalnice bratov Gorišek, na kateri je bilo s postopnimi izboljšavami mogoče dosegati nove in nove rekordne daljave. Leta 1994 je bila tako prvič presežena še druga magična meja - 200 metrov.

Zelenci

Zelénci so talni izvir Save Dolinke, v občini Kranjska Gora. Tu voda privre na dan iz do 2 metra globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime. Zelenci so naravni rezervat in dom mnogim ogroženim živalskim in rastlinskim vrstam.Porozna jezerska kreda, ki je na dnu, neprestano prepušča talno vodo v obliki »vulkančkov«, kar je edinstven primer v Sloveniji. Jezerska voda ima stalno temperaturo okrog 5-6 °C. Voda iz jezera preide v strugo, ki se na vzhodu razlije v kilometer dolgo in 200 m široko, plitko močvirje Blata. Rečna struga Save Dolinke nastane pri kraju Podkoren, ob pobočju gore Vitranc.Leta 1992 so bili Zelenci razglašeni za naravni rezervat. Njihova pomembnost je v pričevanju o dogajanju v geološki preteklosti. Predstavljajo pa tudi življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin. Neokrnjena narava Zelencev z okolico s številnimi izviri in smaragdno zelenim jezerom je našla svoje mesto na slikarskih platnih Ladislaua Benescha.Sir Humphry Davy, sloviti naravoslovec, oznanjevalec krasot te gorske krajine, je z vso iskrenostjo zapisal: "Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega."Površina naravnega rezervata je 14 ha. Ob urejenih poteh so postavljene pojasnjevalne table ter razgledni mostovž s stolpom.

Author’s recommendation

Primerna športna obutev.
Difficulty
easy
Technique
Stamina
Experience
Landscape
Highest point
945 m
Lowest point
840 m
Best time of year
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Track types

Show elevation profile

Safety information

/

Tips and hints

/

Start

Rateče (864 m)
Coordinates:
DD
46.495984, 13.719466
DMS
46°29'45.5"N 13°43'10.1"E
UTM
33T 401735 5149953
w3w 
///node.bottler.beeline

Destination

Planica - Zelenci

Turn-by-turn directions

S centra Rateč se podamo v smeri glavne ceste, ki pelje proti Tržiču. V krožnem križišču pot nadaljujemo v smeri Planice ob cesti. Najprej prečimo lesen most ob Ledinah, ki se razprostirajo na desni strani. Pot dalje nas vodi po lepi dolini s pogledi na gore nad dolino Tamar. Po približno pol ure hoje prispemo do smučarskega središča v Planici.

Vrnemo se nazaj do mostu pri Ledinah, tam pa se usmerimo v desno po cesti in pot nadaljujemo do Zelencev. Od Zelencev se do Rateč vrnemo po označeni poti Juliane trail.

Public transport

Public-transport-friendly

Avtobus do Rateč.

By road

Dostop do izhodišča:Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Ratečam. V križišču, kjer se v levo odcepi cesta v Planico, naravnost pa se nadaljuje proti Italiji, zavijemo desno ter se zapeljemo v središče Rateč, kjer na primernem mestu parkiramo.

Parking

Parkiramo nekje v Ratečah.

Coordinates

DD
46.495984, 13.719466
DMS
46°29'45.5"N 13°43'10.1"E
UTM
33T 401735 5149953
w3w 
///node.bottler.beeline
Arrival by train, car, foot or bike

Book recommendations for this region:

Show more

Equipment

/

Questions and answers

Ask the first question

Would you like to the ask the author a question?


Rating

5.0
(1)
Sly Z.
September 04, 2021 · Community

Photos from others


Reviews
Difficulty
easy
Distance
8.1 km
Duration
1:24 h
Ascent
149 m
Descent
139 m
Highest point
945 m
Lowest point
840 m
Public-transport-friendly Circular route Scenic Refreshment stops available Family-friendly Geological highlights Accessibility Dog-friendly

Statistics

  • Content
  • Show images Hide images
Features
2D 3D
Maps and trails
Distance  km
Duration : h
Ascent  m
Descent  m
Highest point  m
Lowest point  m
Push the arrows to change the view